torstai 4. joulukuuta 2014

Pieniä suuria iloja. Ja kiloja.

Ollaan jo joulukuussa. Eilen tuli onneksi lunta, nii ei oo nii pimiää enää.

Tässä on ollu kaikenlaista pientä, melkei joka päivälle jotain. On käyny vieraita, oon käyny syömässä ystävän kans, sairaalassa oon käyny, sössiny vatsakalvontoimintatestin, käyny soittotunnilla, ollu illanistujaisissa, hyvästelly ystävän hänen palatessaan kotimaahansa, sairastellu, käyny hammaslääkärissä, katetroinu ittiäni, sun muuta pientä.
Eilen kävin pd-polilla, mutta kävin labrassa vasta polille mennessä, joten mitään labroja ei ollu eilen vielä vastattu. Aikoivat lähettää ne perästä päin.
Paino huitelee nykyään siinä 63-64 tienoolla. Viimeksi oon ollu näin hyvässä lihassa joskus 20v sitte. Lääkäri sanoki, että yhtään ei saa enää lihoa, muuten tulee lähtö takas hemodialyysiin. Iiks! En ees tajunnu kysyä, että miksi. Ruokahalu ei oo mikään paras mahollinen, mutta onhan se selvää, että jos kropan läpi huilaa yössä n.3litraa sokeria, näkyyhän se jossain. Nii että syömällä viimistä kymppiä ei oo saatu, eikä ruokavaliota voi yhtään varaa kiristää. Vaan eipä oo alipaino-ongelmaa, jota podin monet vuodet.


Kävin opetteleen sen katetroinnin, ja se oli yhtä tyhjän kans. Nimittäin ei sieltä rakosta mitään tullu, ei sillon eikä viitenä päivänä sen jälkeenkään.
Ohje oli, että eka pissataan rakko tyhjäksi, ja sen jälkeen katetroiaan. Tämä tapahtu siis kerran päivässä. Sitte ku jäännösvirtsa jää alle 150ml, voi katetrointia alkaa lopetteleen. Noh, mulla tuli viien päivän aikana kaks kertaa alle 20ml, eli ei oikeestaan mitään. Niinpä eilen polilla nefrologi sano, että he keskustelee asiasta moniammatillisesti, ja sitte katotaan mitä tehään, jos pissassa vielä on hiivaa. Se on kyllä kirkastunu aikalailla, mutta varmaan sieltä mikroskoopilla vielä jotai löytyy. Ehkä ottavat osastolle, ja huuhtovat rakkoa muutaman päivän ajan, tai jotai sen suuntasta. saa nähä. Kova hinku ois jo päästä siirtolistalle, ku vointi muuten on hyvä. Mitä nyt pientä räkätautia on, ja parasta aikaa kurkku vähän kipiä. Jotai yskän tyyppistä on myös sen verran, ettei makuultaan voi nukkua. lääkäri oli sitä mieltä, että se ois nestettä, mutta rohkenen epäillä. Kosteusmittaus eilen kerto, että ylimäärästä nestettä ois 2.3l kehossa. Se on kuitenki sen verran pieni määrä, ettei se pitäs vielä tuntua keuhkoissa, eikä sieltä kuunneltaessakaan kuulunu ritinää. Sillon kesällä ku sairastin sen keuhkokuumeen, alko se samalla lailla, ja yskäki oli samanlaista. Yöllä herää monesti siihen ku pitää haukkoa happea. Jos olo tästä huononee, pitää soittaa polille ja herkästi alotetaan antibioottikuuri. Sen vuoksi ootanki niitä labroja, että näkis crp:n. Ei se varmaan oo ollu koholla, ku eivät oo soittaneeet. Tai jos ois ollu jotai muuta poikkeavaa, ne kyllä herkästi sairaalasta soittavat ja antavat toimintaohjeita.

Soittotunnit on jääny lomalle, ja seuraavat on vasta ens vuonna. oon opetellu pieniä bassosooloja. Ne on sellasia mukavia kuvioita normi basson joukossa, joka saa biisin kuulostaan hienolta. Sellasta kappaleen koristelua se on. Tai niinki soitonope kerto, että hällä on päässä iso kori lurituksia eli koruja, joita hän nappailee aina passelissa välissä biisiin mukaan. Niitä on kiva opetella, ja työn tuloksen kuulee heti (kun sen oppii). Mulla onki kunnianhimonen tavote opetella joululoman aikana yks biisi. Saa nähä.

Oon nyt ikäänku "lomalla". Nukuin viime yön sohvalla, minne värkkäsin sellasen pesän, missä voi nukkua melkei istuvassa asennossa. Kaks edellistä yötä huonosti nukkuneena, viime yö meniki oikei mukavasti ku ei tarttenu yskiä. Otin päivällä muutaman tunnin tirsat, ja aion nukkua ens yönki sohvalla. Tuntuu ihan ku olis lomalla, ku ei nukukaan siellä missä tavallisesti. Sen kummemmpaa lomaa ei jaksa ees ajatella. Ens kesänä sitten, mutta siitä myöhemmin.

Kello on kääntyny aamun puolelle, vaan ei haittaa. Käyn iltapesulla ja köytän itteni koneeseen. Sitte köllähän sohvalle ja möyrin peiton mutkaan ja alan kattoon tallennuksia boksilta. Pieniä, mutta silti nii suuria on nämä arjen ilot.

Hyvää yötä ja moikka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti