perjantai 29. marraskuuta 2013

Pillejä, huituloita ja väärinkäsityksiä

Taas viiään viimisiä päiviä viikosta. Onki ollu mukavan seesteinen viikko, pitkästä aikaa.

Olin illalla sitä mietltä että tänään ois aamuvuoro hoidossa mutta puhelimen kalenteri kerto muuta. Niinpä uskoin puhelinta, ei tuo muisti aina oo nii luotettava... aamulla sitte puhelin soi ja hoitaja soittaa että ootko tulossa. Oops! Siinä samassa muistin että maanantaina vaihettiin perjantain ilta aamuun ku jollakulla potilastoverilla oli meno aamulla ja halus vaihtaa vuoroa. Äkkiä pesulle, vaatteet päälleja taksia alle. Niinpä hoito päästiin alottaa ysin jälkeen eikä siinä mitään sen kummempaa ollu.
Hoito sinänsä meni hyvin. Kone ei hälyttäny kertaakaan vaikka kääntelin kylkeä ja istuskelin välillä. Jopa kierrosnopeutta nostettiin 250:stä 270:een. Se tarkottaa sitä että kone kierrättää minuutissa 270ml verta koneessa. Näin ollen puhistuminen on tehokkaampaa. Poisto oli 2.3l ja sain taas antibioottia. Vielä maanantaina ja sitte ei enää, jos ei mitään uttta tuu. Ma otetaan myös uudet veriviljelyt. Keskusteltiin influenssarokotteen antamisestaki mutta lääkäri oli sitä mieltä että ei vielä. Siksi ei vielä, koska ens keskiviikkona ois tarkotus laittaa se pd-katetri. Pitää mennä sillo aamulla seiskaksi osastolle 34, jos siellä jylläävä noroepidemia on laantunu. Jos ei oo nii sitte jolleki muulle osastolle. Saapa nähä. Mun veikkaus on että keskiviikkona mulla joko ei oo katetria mahassa tai sitte on ja on noro myös. Nähtäväksi jää.
Tällä kertaa en siis innostuni kovinkaan asiasta. Saan sen jos saan ja jos en nii sitte ei. Se on nii yksinkertasta eikä sillä oo mitään väliä, kuinka paljo mää sitä toivon tai jännitän. Vähemmällä pääsee ku laskee asian herran haltuun.
Hyljinnänestolääkitystä on alettu purkaa jo kesällä. Ku siirre toimi, söin Sandimmun neoralia 2x100mg ja Cellceptiä 2x1000mg. Kesällä vähennettiin Cellcept puoleen eli 2x500mg ja eilen se lopetettiin kokonaan. Myös Sandimmun neoralia vähennetiin kesällä 70mg:aan x2 ja se menee vielä ennallaan. Seki varmaan jossai kohtaa jätetään pois kokonaan. Mutta näillä mennään nyt.

Tässä kuvassa on se dialyysikoneen "munuainen" poikki pätkästynä. Putkessa on noita ns. pillejä ja niissä on pieniä reikiä. Veri kiertää pillien sisässä ja pillien välissä on ns. ulkoneste. Ulkoneste imee pillien reiìstä kuonaa ja nesteitä ja vie ne suoraan viemäriin. Se on nii hieno peli.


Tää kuva taas havainnollistaa millasia nuo pillit on. Tollasia pitkiä pillejä, huituloita tai miksi tahansa niitä keksii sanuakaan.Tuolla tapahtuu siis osmoosi. Sama asia tapahtuu vatsakalvolla peritoneaalidialyysissä. Siinä on vaan se vatsakalvo joka toimii suodattajana ku se hemohoidossa on tuo pilli ja sen seinämät. Yksinkertasta.

Aika jännä homma on seki, hyvän ruokahalun ja yleisvoinnin lisäksi, että kuukautiskierto on palannu ennalleen. Edeltävän vuoden se oli ihan epämäärästä ja pääosin kuukkareita ei ees tullu. nyt kierto on sama ku hyvinä aikoina. Toisaalta sillo ku oli aiemmin pd-hoidossa 16v sitte, ei tullu ollenkaan kuukkareita dialyysiaikana mutta ne palas ennalleen siirron jälkeen. Saa nähä miten nyt käy.

Nyt vähän ruokaa nassuun ja sohvalle kötälleen. Mukavaa viikonloppua kaikille ja viimeistään nyt ne villahousut pitää kaivaa naftaliinista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti