maanantai 24. helmikuuta 2014

Yhen päivän kaks naamaa

Jos joku ois aamulla sanonu että tästä tulee hyvä päivä, oisin varmaan nauranu pihalle, alkanu itkeen tai haistattanu paksat.

Aamu alko nimittäin muutama tunti ihan liian aikasin kellon soitolla. Piti soittaa soskuun. Ihime hommaa ku sielä on aamusin tunnin mittanen soittoaika ja sitte ku soittaa, ei oo puhelin päällä. Päätin jatkaa unia mutten saanu unta ennää. Aloin miettiin mitehän tekis ja nousin ylös. Aamurutiiniksi on jo muotoutunu roskien keruu. Keräsin roskapussit ja vaihoin uuet, kokosin tyhyjät laatikot eteiseen ja haalasin nestekanisterin tyhjennykseen. Sitte laitoin paprut kasaan, kävin toteaan Kumppanuuskeskuksesa että ei onnistu ja palasin kotia. Enkä vähiten siksi että huimas, näky tähtiä ja pelkäsin että pää pettää. Otin nimittäin vähän aiemmin Vancocinin ja sen yks sivuoireista voi olla verenpaineen lasku. Muutenki alhaset paineet ja ne vielä laskee sitä nii soppa on valmis. Kävin sitte Onni-bussilla viemäsä paperit jotta pääsevät oikasuun. Seki oli yks show ku ei onnistunu tulostus sieläkään ku oli joku suojaus jossai ja mistä en ymmärrä mitään. Kirjotin ne käsin ja toivon että oikasija saa selvää niistä. Oli nimittäin vähän kiirus takas bussiin. Kotona heti vettä nassuun ja sohvalle jalat pystyssä makoileen ja pian verkkokalvoilla loistiki tähtien sijaan sotkunen koti.

Mulla verenpaineen lasku oirehtii aika perinteisesti huimauksella, näyttämällä tähtiä ja vanteen kiristymisellä pään ympäri. Silmät on pakko laittaa kiinni ku kaikki valo käy niihin. Lisäksi, tajusin sen vasta hemodialyysiaikana, että ku RR laskee, lihaksissa tapahtuu jotai outoa. Ne väsyy tosi herkästi. Esimerkiksi monesti aamupalalla yhtäkkiä saatto käyä nii että en jaksanu pureskella ruokaa ku leuat väsy ihan totaalisesti. Joku vois sanua että väsy siksi, ku söin nii paljo mutta ei, kyllä pitäs kestää reilumpiki syöminen. Sitte ku mitattiin paineet, ne saatto parhaillaan huiella jossai yläpaine 60-70 ja alapaine 40:ssä. Että miksi näin? Eikö matalat paineet jaksa pumpata verta sellasiin ulokkeisiin ku pää? Jos joku tietää syyn nii kertokaa.

Otin parin tunnin tirsat päivällä ja sen jälkeen oli ku ois heränny uuten aamuun. Söin, istahin ja mietin itelleni epätyypillisiä asioita, mm. siivuamista. Niinpä aloin siivuaan. Pyykit on vielä koneessa ja puhtaat petivaatteet pitää laittaa nii sitte on valamista. Vissiin täsä alkaa nyt taas palata entiselleen ku jotain jo viittii tehäki. Ei paljua, mutta jottai vähästä kuiten.

Huomiselle on taas luvassa mukavaa. Hiihtolomalainen on tullu käymään mummulasa ja mennään huomena syömään. Hän on mun serkun tyttö. Serkun, jonka kans oltiin lapsuus ja nuoruus naapureita ja aikusenaki asuttiin melko lähekkäin kunnes he muutti etelään. Läheisiä me ollaan edelleen ja mukavaa että tyttärensä, nyt jo teini.ikänen, reipas nuori nainen, haluaa nähä mua täälä käyessään. Niinku jo syksyllä kerroin, on mukavaa kuulla nuoren suunnitelmista ja odotuksista, ilosesta ja reippaasta esenteesta kaikkeen. Siinä ei tämmönen vanheneva käpy kerkiä miettiin omia verenpaineitaan tai dialyysien poistoja. Virkistävää seuraa siis.

Nytte saunan lämmitykseen ja sohova selekään. Moikka!

2 kommenttia:

  1. mulla sama oire ton verenpaineen laskun myötä että ei jaksa pureksia, eli leuat väsyy, tietysti noi perinteiset tähdet ja vanteet päässä, kurkussa ja vatsanpohjassa tuntuu ihmeelliseltä.
    Hyvää viikon alkua sulle <3

    VastaaPoista
  2. Huoh, Joskus luulin että vika on mun päässä :) Toki sitte muutki ku k´leukapielen lihakset väsyy; kävellä ei jaksa ja kaikki tuntuu raskaalta. Kiitos Ewa kommentista :)

    VastaaPoista