sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Feels like pullataikina

Kylläpä on taas vaikiaa. Nii juomisen, syömisen ku nukkumisenki kans.Tai siis heleppua on; juoma maistuu, ruoka maistuu ja uni maistuu. Ongelmat on ne että liikaa nestettä, vääränlainen ruoka ja uni maistuu päivällä muttei niinkään yöllä.
Keskivahvat nesteet ei poista riittävästi nestettä. Sitä lähtee noin vajaa pari litraa päivässä mutta se ei riitä. Alkupäivien nesteilottelu on osaksi jääny sisään ja tuo keskivahva dialyysineste ei riitä poistamaan niitä ja näitä päivittäin kertyviä nesteitä vaikka vähän iisimmin nyt oonki hörppiny. Pitääki ottaa huomena puhelu dialyysiin. Oon neljän vaihdon sijaan tehny viis vaihtoa eilen ja tänään teen kans jotta jalat ei menis tönköiksi ja olo käy tukalaksi. Sormet on ku nippu niitä niin, Silmät ku kaks kipiää sian piip ja mieltä rassaa epätietosuus. Oon kuitenki tehny tiaknoosin että niin kauan ku ruoka maistuu, kaikki on hyvin. Mulla se on aika hyvä mittari vaivaan ku vaivaan.

Ruoka maistuu edelleen. harmi vaan että tuo lihaosasto ei vieläkään oikei houkuttele. Syön kyllä lihaa mutta suuri ystävä en oo. Oon dialyysin aikana saanu sairaalasta Renapro-proteiinijauhetta mitä oon päivittäin syöny ja nyt ku saan taas juua enempi, pyysin saaha saman aineen nestemäisenä. Sairaalan kukkaron nyörit on tiukalla ja en saa niitä enää ku siihen asti että alkaa se konehoito eli reilut pari viikkoa vielä. Dialyysi syö proteiineja kehosta ja estää ylimäärästä nestettä menemästä kudoksiin joten proteiini on tärkiä osa dialyysipotilaan ruokavaliota. Oon koittanu syyä lihaa, broileria ja kalaa mutta pitää vielä enempi skarpata ku loppuu tuo ravintolisän saanti. On ollu nii helppoa huitasta se kiduksiin pullosta. Saa noita apteekista ja pitääki kattoa ostaisko sieltä vai tuleeko musta tosiaanki pihvin ystävä. Noh, silakkapihvit maistuu kyllä.
Maitotuotteita saa käyttää 2dl päivässä ja se menee nyt pitkälti jugurttirahkan muodossa. Sekotan sinne millon mitäki; marjoja, kompottia, hillua, hedelmiä ja raejuuston kans menee kans marjat, hedelmät, tonnikala yms. Jos jolain on hyviä ideoita proteiinin saamiseksi nii vinkkejä otetaan mieluusti vastaan!

Unirytmi on taas päin peppua. Viime yönäki menin nukkumaan vasta 3.30 ku innostuin järkkäileen kamoja tuohon uuteen lipastoon. Samalla siivoilin ylimääräsiä kamoja roskiin. Jännä että pitää keskellä yötä innostua tollasesta ku ois ollu koko pitkä päivä aikaa siivoiluun. Tänään oli kello soimassa puolilta päivin nii että jospa se uni tulis illalla vähän aiemmin silmään ku aamuyöllä.

Kävin vähän käveleen ja kaupassa päivällä. Tein sellasen havainnon, että en oo torstain jälkeen puhunu kenenkään kanssa livenä. Puhelimessa kyllä mutta en muuten.
Perjantaina illalla sain tehtyä Kelalle hakemuksen korotetusta hoitotuesta. Saapa nähä josko nuo olis nyt myötämielisepiä ku aiemmin.

Pitää alkaa pussin vaihtoon ja vois ehkä telkkarin kasn viettää tovin. Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa ja pirtsakkaa viikon alkua! Moikka!

2 kommenttia:

  1. Pirtsakkaa viikon alkua myös itselles :) Toivottavasti dialyysit alkaa pelaamaan toivotulla tavalla viimeistään yökoneen myötä.

    VastaaPoista
  2. Taitaa olla kasvukipuja tai mitä lie yskää ku nii tökkii. Nyt jo kuitenki parempaan päin ja turvotuski taitaa olla enää vaan paha nuisto :)

    VastaaPoista